Hopp til hovedinnholdet

«Fiber-ordføreren» fryder seg over ny fibersatsing i Lyngdal

Få har engasjert seg i fiber som Lyngdal-ordfører Jan Kristensen. Han tror Altifibers inntog vil gi hele kommunen et løft.

3. mai 2021

«Fiber-ordføreren» fryder seg over ny fibersatsing i Lyngdal

Få har engasjert seg i fiber som Lyngdal-ordfører Jan Kristensen. Han tror Altifibers inntog vil gi hele kommunen et løft.

Tekst og foto av Erlend Haddeland (Media Sør)

Lyngdal kommune har tatt Altifiber, Sørlandets leverandør av Altibox, inn i varmen. Ordfører Jan Kristensen gleder seg nå over enda mer fart i fiberutbyggingen i kommunen. 

– Det er veldig bra at Altifiber kommer inn og øker konkurransen og tilbudene til husstander og fritidsboliger, sier Kristensen. 

Lyngdals ordfører gjennom 8 år har markert seg som en forkjemper for fiberutbygging i Lyngdal. 

– Fiber er like aktuelt i dagens samfunn som telegrafen på 50-tallet, for at alle skulle få telefon. I dag er det like viktig at alle kan få et bredbåndstilbud der de bor. I første omgang alle husstander, men i neste omgang bør alle fritidseiendommer få dette tilbudet. Folk tilbringer mer og mer tid på hytta, og et velfungerende tilbud kan gjøre at vi kan beholde folk et døgn eller to ekstra i Lyngdal, sier han.

dronefoto over lyngdal sentrum
Lyngdal i Agder. Altifiber banker dører rundt om i Lyngdal i disse dager.

En lokal utfordrer

Slik det er i dag har lyngdølene én fiber inn til huset, som gir en konkurransesituasjon som ikke er ideell for forbrukeren.

–  Altifiber ønsker å være en lokal utfordrer som driver markedet fremover med økt kvalitet i både fiberleveranse og innhold, sier Toralf Nyheim, daglig leder i Altifiber. 

Hva vil du si om mottakelsen i Lyngdal så langt?

– Vi var spente, i og med at det allerede er en fiberaktør som har bygget ut en god del i Lyngdal, men sånn det ser ut nå, har det gått over all forventning. Det har vært god mottakelse, og vi er godt fornøyde med antallet som har valgt å skrive under på at de ønsker Altifiber, svarer Nyheim. 

Dersom alt går etter planen, er de første boligfeltene oppe og går på fiber i løpet av høsten. 

Klare for å hjelpe hyttefolk

Nyheim møter ordfører Kristensen på engasjementet for å koble opp hytteeiere. 

– Velforeninger kan ta kontakt for å melde interesse. Det enkleste er å sende oss en e-post for å melde deres interesse. Ofte benytter vi interesselister i slike prosjekt. Da får vi muligheten til å kommunisere direkte med dem. Så vil det variere etter hva vi skal gjøre, og hva hyttefolket skal gjøre. Her kan det være fra at vi fikser alt, til at de gjør en del ting på dugnad, sier Nyheim.

portrett av toralf nyheim
Toralf Nyheim, daglig leder i Altifiber.

Altifiber vant anbud høsten 2020 på å levere fiber til kommunens lokasjoner, deriblant kommuneadministrasjonen i Alleen og Audnedal.

– Akkurat nå holder vi på å bygge ytterligere en ny linje inn til Lyngdal for å gjøre leveransen enda mer stabil, sier administrerende direktør Toralf Nyheim.

På ballen

Da vi snakket med ordfører Jan Kristensen, hadde han senest samme dag sendt ut en ny forespørsel til Altifiber om utbygging av et hyttefelt i Lyngdal. 

– Jeg bruker gjerne fritiden min på å få gang på fiberutbygging i Lyngdal, og har sagt meg villig til å sette opp lister for de aktuelle velforeningene. Målet mitt er å få folk mest mulig på fiber. Vi jobber jo etter nullvisjonen her også: At ingen lenger ikke skal ha fiber tilgjengelig, sier Kristensen og legger til:

– Det har vi sett spesielt det seneste året: Folk sitter på hjemmekontor, og da kan de like godt sitte på hytta, sier han. 

– Vi er lokale og tilgjengelige, så her er alle muligheter åpne, avslutter Nyheim. 

Sjekk om vi bygger fibernett i nabolaget ditt